0629242680
Type 5 de Waarnemer

Type 5: Introvert, Leergierig. Analytisch en Inzichtelijk

Oneliner:  “Ik heb meer tijd nodig!”  of  “Hoe zit dat precies?

Een typisch 5 verhaal

Ik hou ervan om kennis te vergaren, dat geeft mij een goed gevoel en ben dan niet afhankelijk van anderen. Ik trek mij terug als het te druk om mij heen voel. Ik laat anderen maar mondjesmaat zien wat ik voel.

Heeft aandacht voor: verwachtingen van anderen, wat anderen van hem willen. Behoefte aan eigen ruimte, onafhankelijk willen zijn

Energie gaat zitten in: waarnemen, terughoudend, onafhankelijk zijn

Sterkte (kwaliteiten): analytisch, onafhankelijk, beschouwend, scherpzinnig, wijs, objectief, rustig

Drijfveren: De wereld om zich heen willen begrijpen, alwetendheid, universele kennis

Vermijden: Overweldigend worden door de buitenwereld, Afhankelijk zijn van mensen of dingen. Leegte, onwetendheid.

Verdedigingsmechanisme: Isolatie. Type 5 sluit zich van de buitenwereld af en vermijd daarbij gevoelens van onwetendheid om zijn zelfbeeld : ik heb het door, in stand te kunnen houden en daarmee controle over zijn leven.

Passie:  Hebzucht. De primaire reactie van type 5 op frustraties is het verzamelen van nog meer kennis, die hij voor zichzelf houdt. Hoe meer type 5 dingen wil begrijpen, hoe gieriger hij wordt met het delen van informatie.

Stress reactie (valkuilen): kil en emotieloos zijn, niet hechten aan anderen, afstandelijk, afgesloten, kijk vanuit mijn toren op de wereld neer

Uitdagingen ( groeipad): leer ook deelnemer te zijn en niet alleen te observeren, overgave, Weten vanuit je hart i.p.v. met je hoofd. Contact maken met anderen. Het willen weten loslaten.

 
Button